9Οκτ
Η αναστολή των θεραπειών γονιμότητας έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία
Η αναστολή των θεραπειών γονιμότητας λόγω της πανδημίας COVID-19 έχει ποικίλες ψυχολογικές επιπτώσεις στις γυναίκες των οποίων οι θεραπείες ακυρώθηκαν. Παρ’όλαυτά υπάρχουν αρκετοί προστατευτικοί παράγοντες που μπορούν να ενισχυθούν στο μέλλον, σύμφωνα με νέα μελέτη της Jennifer Gordon και Ashley Balsom του Πανεπιστημίου της Regina του Καναδά, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο στο ανοιχτό περιοδικό PLOS ONE.
Ένα στα έξι ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας βιώνει υπογονιμότητα και στρέφονται σε θεραπείες όπως η ενδομήτρια γονιμοποίηση (IUI) και η γονιμοποίηση in vitro (IVF), οι οποίες απαιτούν πολλές προσωπικές συναντήσεις. Στις 17 Μαρτίου 2020, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (American Society of Reproductive Medicine) και η Καναδική Εταιρεία Γονιμότητας και Ανδρολογίας (and the Canadian Fertility and Andrology Society) ανακοίνωσαν τις συστάσεις τους για άμεση και απεριόριστη αναστολή όλων των προσωπικών θεραπειών γονιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά λόγω του COVID-19.
Στη μελέτη του Πανεπιστημίου της Regina, οι ερευνητές μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης στρατολόγησαν 92 γυναίκες από τον Καναδά και τις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στην έρευνα, οι οποίες ανέφεραν ότι οι θεραπείες γονιμότητας τους είχαν τεθεί σε αναστολή. Οι γυναίκες, οι οποίες ήταν ηλικίας μεταξύ 20 και 45 ετών, προσπαθούσαν να συλλάβουν μεταξύ 5 και 180 μηνών. Περισσότεροι από τις μισές γυναίκες είχαν ακυρώσει έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης και περίπου το ένα τρίτο ήταν στη μέση του IUI όταν οι θεραπείες είχαν ανασταλεί.
Συνολικά, το 86% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι αναστολή των θεραπειών είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία και το 52% ανέφερε κλινικά σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης. Ούτε η ηλικία, η εκπαίδευση, το εισόδημα ή ο αριθμός των παιδιών συσχετίστηκαν με την επίδραση της αναστολής της θεραπείας στην ψυχική υγεία ή την ποιότητα ζωής. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αρκετοί ψυχοκοινωνικοί παράγοντες οι οποίοι βρεθηκαν να επηρεάζουν θετικά αυτά τα αποτελέσματα και είναι:
- Χαμηλότερα επίπεδα αμυντικής απαισιοδοξίας.
- Μεγαλύτερη αποδοχή υπογονιμότητας.
- Καλύτερη κοινωνική υποστήριξη.
- Λιγότερη αποφυγή υπενθυμίσεων στειρότητας.
Οι συγγραφείς προσθέτουν: «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει πόσο τεράστια είναι η πρόκληση της πανδημία COVID-19 για τις γυναίκες των οποίων οι θεραπείες γονιμότητας έχουν ανασταλεί. Ταυτόχρονα, επισημαίνονται ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή, όπως είναι η καλή κοινωνική υποστήριξη».
Πηγή: www.sciencedaily.com.